loader image
BRITA! Dansfilm och dansföreställning

Efter dansfilms-succén ‘BRITA- Blod, svett och stål’ kommer nu en levande föreställning baserad och inspirerad av säger och sagor om den starkaste kvinnan på bruket -Dal Brita!

I en sprakande hyllning till kraftkvinnor från då och nu med fartfylld akrobatisk dans till medryckande musik bjuder vi in publiken till en wrestling match de sent ska glömma. BRITA! har premiär på Kulturcentrum i Sandviken november 2022. Finns tillgänglig för Sverigeturné under 2023.

Om föreställningen: Hur stark får en kvinna vara? Är en kvinnas styrka begränsad efter sekler av former och strukturer? Hur bryter vi oss ur en kultur av förvrängda ideal? Vad är femininitet och hur skulle kvinnans verklighet se ut om mallar aldrig formats och gränser aldrig dragits? Dansföreställningen ’BRITA’ bjuder in till en verklighet där kvinnor inte brottas för att de måste -utan för att de vill. Ett parallellt universum där kvinnor får vara allt de kan vara, utan begräsningar av normer, strukturer, filter eller ideal. Med yvig dans, kraftfull wrestling och svängig ”Folktronic” suddas gränserna ut och ger utrymme för fullständig råstyrka. En fysisk hyllning till den kvinnliga urkraften. Ett sceneri av färskpressad ’Girl Power’, där dansarna bryter ner ordet `feminin´ med råhet och bygger upp det med versaler av muskler, svett och pondus. En interaktiv föreställning där publiken får uppleva färgstark dans i en jordfylld ’wrestling-arena’ till levande musik i en vild mix av folkmusik och techno. Musik: Görgen Antonsson och Viktor Zeidner Dansare: Jessica Engberg, Elin Busk, Emmy Park, Julia Ehrstrand.

Produktionen är samarbete mellan Kulturcentrum Sandviken, Region Gävleborg och Irrbloss Produktion. Med stöd av Gunvor Göranssons kulturstiftelse.

Föreställningens historiska bakgrund: Dansföreställningen med arbetsnamnet ’BRITA’ är sprungen ur verkliga berättelser om Brita ’Dal-Brita’ Hansdotter. Dal-Brita var en hårt arbetande änka och småbarnsmor, som ensam kvinna tog hon arbete bland 300 män med att gräva den 3 km långa kanalen mellan Jädraån och det blivande stålimperiet ’Sandvik’ under mitten av 1800-talet. Enlig sägnen ska Brita ha varit en mycket driven och målinriktad kraftkvinna som ingav stor respekt och beryktades vara en riktigt duktig brottare. Brita Hansdotter var en pionjär för sin tid då hon som ensam kvinna tog arbete i ett mansdominerat yrke och vågade bryta de normer som förväntades av henne. Hon brottade ner dem som på något sätt behandlade henne orättvist och enligt sägnen kunde hon ”lyfta en fullstor karl över huvudet” om han vågade reta henne. Sägnerna om Brita är många men källorna är få. Det vi säkert kan säga om Brita är att hon var en kvinna som tog plats i en tid då hon inte ens hade rösträtt och vågade stå upp för lika lön för lika arbete, en unik kvinna för sin tidsepok.

En tidlös ikon värd att uppmärksamma!

Den här sidan använder kakor (cookies) för att ge dig den bästa upplevelsen av sidan. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar och godkänner du användandet av dessa kakor (cookies).