loader image
Nötknäpparen

Nötknäpparen

Nötknäpparen

Under julnatten i en gotländsk prästgård år 1899 sveper månen sitt kalla ljus över skog och gran. Är endast Tomten vaken? Sova de alla i enslig gård? Inte då! Här rustas till julkalas med traktens kokamoror; slakten, baket och inläggningarna har förberetts i månader. Nu ska 1800-talet läggas att dö och en ny skön värld ska se gryningens ljus. Men skogens väsen, Bysen och de andra, varnar människorna. En liten flicka, Clara, upplever med sin julpresent en magisk natt som både skrämmer och förtjusar. Tjajkovskijs underbara musik kläs i ny dramaturgi. Koreografen Erika O´Neill låter dansarna berätta denna unika saga. Dirigenten Bo Wannefors låter orkestern gnistra fram i ett aldrig tidigare framfört arrangemang. Se där…den mystiske främlingen…är det inte Schinkeltoffeln..han från ”Anna & Jacob Dubbe”? (Det är i alla fall väldigt likt) Länsteatern, GotlandsMusiken och Kulturamas Dansutbildningar ger sin version av ”NÖTKNÄPPAREN” med musik av Tjajkovskij

A Part

A Part

A Part Dansfilm och skapande skola

Dansfilmen som vunnit priser på filmfestivaler över hela världen finns nu att boka som skapande skola projekt!

Jag erbjuder en fullspäckad dansworkshop som avslutas med en en exklusiv filmvisning av dansfilmen’ A Part’. Kontakta Erika för mer information om workshop och pris.

Om filmen: “Pandemi! Ett laddat ord med många tankar, frågor och känslor. Hur upplever dagens unga vår rådande situation? Vilka tankar vandrar igeom våra barn och unga? Hur känns det att växa upp under en pandemi? Vilka reaktioner väcktes när världen förändrades över en natt? Hur har pandemin påverkat våra barns vardag? Kan vi visa vänskap och omtanke utan fysisk beröring? Hur ser ett coronavirus ut egentligen och hur kan vi förhindra smittspridningen?” Dessa frågor ställdes till 4 unga dansare mellan 14 och 18 år.

Tillsammans med koreografen Erika O’Neill och konstnären Simon Hjortek har dansarna tolkat ord som avstånd, längtan, isolering och smitta. Resultatet har blivit ett dansstycke som koreograferats av Erika och filmatiserats av Simon.

” -Som mamma, koreograf, och danslärare tycker jag att det är oerhört viktigt att lyfta unga människors hälsa, livssituation och sinnestillvaro. Barnens psykiska hälsa verkar inte prioriteras lika högt sedan vuxenvärlden valde att lägga allt sitt fokus på bunkring av toapapper, handsprit och domedagsprofetior” //Erika O’Neill

Projektet har genomförts med stöd av Kultur Gävleborg.

Koreografi och regi: Erika O’Neill
Film, regi och klipp: Simon Hjortek
Dansare: ‘Dixie Dance Orchestra’; Linn Stääd Hedberg, Kajsa Norman, Elin Busk och Hilda Hedin
Produktion: IrrblosS Produktion
Dekor design: David O’Neill
Assistent: Celine Nelson

Alla festivaler vi medverkat i:
✔Los Angeles Dance Shorts Film Festival-official selection.
✔Los Angeles Experimental Dance and Music Film festival- vinnare för bästa Cinemtografi
✔Exit filmfestival- vinnare bästa film i öppen klass
✔Kalakari Film festival- Indien- official selection –
✔London Indie short festival – semi finalist
✔Accord Cine fest- Indien- pris för bästa Dansfilm
✔Vesuvius International filmfestival- Italien- prisbelönt för bästa musik och bästa Cinemtografi
✔Danceinema- onlie festival- official selection
✔Rethink Dance Film Festival- North Dakota- official selection
✔Hollywood inernational Golden Age Film festival – vinnare för ‘best dance film’
✔ My Mrs Timless- Womens interntional film festival London – Vinnare för ‘Best Choreography’
✔ Fuselage Dance film festival – Yaw Theatre, Seattle- official selection.
✔ Dumbo Film Festival -New York- Semi Finalist.
✔ Dance Camera Pandemania- Istanbul- Official selection.
✔ Stockholm Short Film festival – Stockholm- vinnare för ‘ Best dance film’

BRITA!

BRITA!

BRITA! Dansfilm och dansföreställning

Efter dansfilms-succén ‘BRITA- Blod, svett och stål’ kommer nu en levande föreställning baserad och inspirerad av säger och sagor om den starkaste kvinnan på bruket -Dal Brita!

I en sprakande hyllning till kraftkvinnor från då och nu med fartfylld akrobatisk dans till medryckande musik bjuder vi in publiken till en wrestling match de sent ska glömma. BRITA! har premiär på Kulturcentrum i Sandviken november 2022. Finns tillgänglig för Sverigeturné under 2023.

Om föreställningen: Hur stark får en kvinna vara? Är en kvinnas styrka begränsad efter sekler av former och strukturer? Hur bryter vi oss ur en kultur av förvrängda ideal? Vad är femininitet och hur skulle kvinnans verklighet se ut om mallar aldrig formats och gränser aldrig dragits? Dansföreställningen ’BRITA’ bjuder in till en verklighet där kvinnor inte brottas för att de måste -utan för att de vill. Ett parallellt universum där kvinnor får vara allt de kan vara, utan begräsningar av normer, strukturer, filter eller ideal. Med yvig dans, kraftfull wrestling och svängig ”Folktronic” suddas gränserna ut och ger utrymme för fullständig råstyrka. En fysisk hyllning till den kvinnliga urkraften. Ett sceneri av färskpressad ’Girl Power’, där dansarna bryter ner ordet `feminin´ med råhet och bygger upp det med versaler av muskler, svett och pondus. En interaktiv föreställning där publiken får uppleva färgstark dans i en jordfylld ’wrestling-arena’ till levande musik i en vild mix av folkmusik och techno. Musik: Görgen Antonsson och Viktor Zeidner Dansare: Jessica Engberg, Elin Busk, Emmy Park, Julia Ehrstrand.

Produktionen är samarbete mellan Kulturcentrum Sandviken, Region Gävleborg och Irrbloss Produktion. Med stöd av Gunvor Göranssons kulturstiftelse.

Föreställningens historiska bakgrund: Dansföreställningen med arbetsnamnet ’BRITA’ är sprungen ur verkliga berättelser om Brita ’Dal-Brita’ Hansdotter. Dal-Brita var en hårt arbetande änka och småbarnsmor, som ensam kvinna tog hon arbete bland 300 män med att gräva den 3 km långa kanalen mellan Jädraån och det blivande stålimperiet ’Sandvik’ under mitten av 1800-talet. Enlig sägnen ska Brita ha varit en mycket driven och målinriktad kraftkvinna som ingav stor respekt och beryktades vara en riktigt duktig brottare. Brita Hansdotter var en pionjär för sin tid då hon som ensam kvinna tog arbete i ett mansdominerat yrke och vågade bryta de normer som förväntades av henne. Hon brottade ner dem som på något sätt behandlade henne orättvist och enligt sägnen kunde hon ”lyfta en fullstor karl över huvudet” om han vågade reta henne. Sägnerna om Brita är många men källorna är få. Det vi säkert kan säga om Brita är att hon var en kvinna som tog plats i en tid då hon inte ens hade rösträtt och vågade stå upp för lika lön för lika arbete, en unik kvinna för sin tidsepok.

En tidlös ikon värd att uppmärksamma!

De Profundis Teater

De Profundis Teater

Koreograf

Just nu arbetar jag som koroegraf för föreställningen ‘Den stora bokcirkeln- Vårt enda liv’ av ‘De Profundis Teater’ som är en fri teatergrupp med fokus på människan och världen idag.

Ett otroligt givande och roligt samarbete där jag verkar som koreograf för den kommande föreställningen som har premiär under hösten 2022.

Om föreställningen: Martin Hägglund är en av vår tids främsta filosofer. I föreställningen “Den stora Bokcirkeln – Vårt enda liv” möter Hägglunds idéer verkligheten på ett naket och okonstlat sätt. Manus är skrivet av Stina Oscarson och baseras på Hägglunds filosofier i mötet med några av vårt samhälles mest utsatta individer. En samling idéer, ett community, ett möte du inte får du inte får missa!

Vill du läsa mer om föreställningen och De Profundis Teater besök: www.profundisteater.se

Den här sidan använder kakor (cookies) för att ge dig den bästa upplevelsen av sidan. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar och godkänner du användandet av dessa kakor (cookies).